Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Τι σας έφταιξε ο φασισμός;



Τον περασμένο Οκτώβρη ο Νίκος Σαραντάκος δημοσίευσε στο blog του ένα εξαιρετικό κείμενο του Ασημάκη Πανσέληνου από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Τότε που ζούσαμε…» (εκδ. Κέδρος, εξαντλημένο).

Τον Δεκέμβρη του 1940 (και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στα βουνά της Αλβανίας) ο τότε υποδιοικητής της Γενικής Ασφάλειας Παξινός καλεί πνευματικούς ανθρώπους στο γραφείο του. Ενοχλείται από την αρθρογραφία τους, γιατί επιμένουν να μιλούν για πόλεμο όχι ενάντια στους Ιταλούς, αλλά ενάντια στον φασισμό.

Έχουμε πόλεμο, λέει, με την Ιταλία κι εσείς βρήκατε ευκαιρία να χτυπάτε το φασισμό. Τι σας έφταιξε ο φασισμός; Οι Ιταλοί μας επιτεθήκανε. Κι άλλα κράτη έχουνε φασισμό, αλλά δε μας πειράζουν. Αυτά να τα παρατήσετε. Ξέρουμε πολύ καλά τι ήσαστε. Να προσέξετε γιατί θα βρείτε μπελά.

Τότε πήρε τον λόγο ο Ασημάκης Πανσέληνος:


Εδώ, είπα, ο τόπος μας δέχτηκε μια επίθεση. Όλοι πρέπει να πολεμήσουμε και πάλι ένας θεός ξέρει πώς θα τα καταφέρουμε. Εμείς πολεμάμε γιατί πιστεύουμε πως μας επιτεθήκανε οι φασίστες. Αλλά πολεμάμε. Τι σας νοιάζει εσάς το γιατί πολεμάμε;


Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: