Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ιωάννα Καρυστιάνη, Καιρός σκεπτικός

Διηγήματα, εκδ. Καστανιώτη, Οκτώβριος 2011

Παραμονή Χριστουγέννων. Σε καιρούς σκεπτικούς, δύσκολους και ζόρικους, καθημερινές ανθρώπινες υπάρξεις, κάθε ηλικίας, φύλου και καταγωγής, γίνονται πρωταγωνιστές στις σελίδες της Καρυστιάνη. Με το φακό της κάμεράς της εστιάζει στις πληγές αυτών των πλασμάτων, με αγάπη και βαθύ αίσθημα ανθρωπισμού. Ο καθένας τους βιώνει με το δικό του τρόπο τον εορταστικό ψυχαναγκασμό. Επιλέγουν συνειδητά τη μοναχική πορεία και καταλήγουν την άγια αυτή ημέρα, χωρίς μιζέρια, να επιβεβαιώσουν το τίμημα της προσωπικής ελευθερίας.
Ο Μπάρδο γίνεται χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιατί δεν αντέχει το Star System (το νυχτερινό μαγαζί όπου διασκεδάζουν οι συμπατριώτες του).
Η Σούλα Σαλβαρίνα θα τη βγάλει μια χαρά μέσα στο αμάξι της, με το τσιπουράκι, αλλά γαληνεμένη.
Ο Γαρύφαλλος Γκέκας ανάβει ένα κερί στον Άη Νικόλα, να ‘χει καλά τον παικταρά, τον Μέσι.
Η κυρία Αρτεμισία σήμερα-τουλάχιστον-νιώθει άνθρωπος κι είναι σα να κέρδισε κιόλας το φλουρί της βασιλόπιτας.
Ο κύριος Διονύσης που αποχαιρετά το γιο του: «παλληκαράκι μου, αϊτέ μου, αέρα στα πανιά σου, καλό σου ταξίδι στους ουρανούς…».
Ο κύριος Αργύρης Μανδαράκας, ο ευυπόληπτος υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, ονειρεύεται πως θα κάθεται όλη τη μέρα στην τρύπια καρέκλα του πατέρα του και θα ακούει τον αέρα.
Η Βούλα και ο Μάκης επινοούν, από τηλεφώνου, ιστορίες, για να σπρώχνουν την ώρα και να γλυκαίνουν με λόγια τις ψυχούλες τους.
Η κυρία Σοφία αφηγείται διά αλληλογραφίας στην αδελφή της, τις φροντίδες που προσφέρει στον Παρασκευά, τον σουβλατζή.
Ο Μίλτος, ο Τόλης και οι ηλικιωμένες μητέρες τους κάνουν ρεβεγιόν στην Κινέτα. Χωρίς μελοδραματισμούς, «με το δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού, ο Τόλης έλαμπε, ένιωθε ολόχρυσος, γελοίος κι ευτυχισμένος».
Εννέα διηγήματα - όχι κατ' ανάγκην Χριστουγεννιάτικα - που διαβάζονται με μια ανάσα, γραμμένα με πολλή αγάπη και μαστοριά από την κυρία Καρυστιάνη. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

"Πρέπει να αποζητήσουμε το σθένος της αξιοπρέπειας", συνέντευξη της Ι. Καρυστιάνη, με αφορμή το νέο της βιβλίο.
Πατήστε: εδώ

3 σχόλια:

Πολίνα Μοίρα είπε...

Δημήτρη πού είστε στη Λογοτεχνία της Α;
Καλή βδομάδα!

Δημήτρης Χριστόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης Χριστόπουλος είπε...

Καλησπέρα!
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου στη μοντέρνα και παραδοσιακή ποίηση.Μου έδωσες ιδέες!
Ακόμα στα "Φύλα" είμαστε. Εγώ στο Βρεττάκο("Δυο μητέρες νομίζουν πως είναι μόνες στον κόσμο") και η συνάδελφος στο διήγημα "Βοηθός αυτοκτονίας" της Λ. Διβάνη. Η κατάληψη αλλά και η εμμονή μας στην αισθητική ανάλυση των κειμένων μάς έχουν κρατήσει πίσω.Μάλλον δε θα κάνουμε παρά ενδεικτικά κάποια κείμενα παραδοσιακής και μοντέρνας ποίησης ώστε να προλάβουμε να δούμε και το "Θέατρο", πάνω στο οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε.
Καλό σου βράδυ και καλή δύναμη!