Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Μα ποιος με πόνο θα μιλήσει για όλα αυτά;»


Την προηγούμενη Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσίασαν στο χώρο του Public Συντάγματος το βιβλίο  «Το αποτύπωμα της κρίσης». Με φόντο το όμορφα φωτισμένο κτήριο του Κοινοβουλίου οι έξι παρευρισκόμενοι συγγραφείς κατέθεσαν τη δική τους ματιά στα γεγονότα της τελευταίας τριετίας στη χώρα μας που τους ενέπνευσαν τις «ιστορίες» που συνέγραψαν.
Την παρουσίαση είχαν αναλάβει οι επιμελήτριες του βιβλίου, κυρίες Μικέλλα Χαρτουλάρη και Ελένη Μπούρα, οι οποίες μας αφηγήθηκαν όλη την περιπέτεια της σύλληψης της ιδέας αλλά και της υλοποίησης του συγκεκριμένου, ιδιαίτερα φιλόδοξου, εκδοτικού εγχειρήματος. Θυμίζουμε πως δεκαέξι εξαιρετικά παρεμβατικοί κι ενδιαφέροντες σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο αυτών κυριών να συγγράψουν τις «ιστορίες» τους, τα αφηγήματα που προέκυψαν από τον τρόπο με τον οποίο έχουν προσλάβει όλα όσα συμβαίνουν στην πρωτόγνωρη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ο κύριος Ν. Κουνενής, έντονα προβληματισμένος και λόγω της ιδιότητάς του ως οικονομολόγου, εξέφρασε την αγωνία του για όλα όσα πρόκειται να συμβούν εάν δεν υπάρξει συλλογική αντίδραση. Ο κύριος Χ. Χρυσόπουλος εστίασε στην αλλαγή του τοπίου στην Αθήνα ελπίζοντας να μη φθάσει να γίνει η πόλη που ζούμε ένα χώρος δυστοπικός.


Η κυρία Λ. Κιτσοπούλου επισήμανε την επιδείνωση των προσωπικών προβλημάτων που προϋπήρχαν ή εμφανίσθηκαν με την κρίση. Ο κύριος Ν. Παναγιωτόπουλος εντόπισε τα αίτια της κρίσης στη συλλογική νοοτροπία του ατομικισμού παρομοιάζοντας τα τεκταινόμενα με όσα συμβαίνουν εν δυνάμει στον μικρόκοσμο μιας πολυκατοικίας με τις επικοινωνιακές δυσχέρειες των ενοίκων της.

Ο κύριος Χ. Αστερίου αναζήτησε τα αίτια της κρίσης στα βιώματα της γενιάς που βίωσε την κατοχή και τα ταραγμένα κατοπινά χρόνια για να αφεθεί να απολαύσει ασυλλόγιστα στα χρόνια της πλασματικής ευμάρειας, ενώ ο κύριος Χ. Οικονόμου εξέφρασε την αγωνία του να μη γίνει η κρίση το κυρίαρχο αφήγημα, ενώ το διακύβευμα για τους λογοτέχνες οφείλει να είναι πάντα η λογοτεχνία αξιώσεων.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και η ενδιαφέρουσα βραδιά έκλεισε με μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση: Οι ίδιοι συγγραφείς να ξαναγράψουν, δέκα χρόνια μετά, το αποτύπωμα που τους άφησε η κρίση. Ελπίζουμε πως μέχρι τότε θα υπάρχει η Ελλάδα, θα υπάρχει η διάθεση για γραφή και ανάγνωση και πως όλα όσα βιώνουμε σήμερα θα είναι για όλους μας απλά μια δυσάρεστη ανάμνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου